Ostatnio szukałem urządzenia o paru ciekawych funkcjach i znalazłem, coś takiego.
FRITZ!Box Fon WLAN 7140 to nowoczesne rozwiązanie gwarantujące każdemu podłączonemu do sieci komputerowi maksymalny przydział pasma dzięki funkcji Traffic Shaping, pozwalającej na równoczesne pobieranie i wysyłanie danych z maksymalną dostępną prędkością, a telefonii VoIP osiągnięcie bardzo wysokiej jakości.
Dzięki jedynej w swoim rodzaju technologii Stick & Surf instalacja i konfiguracja wysoce zabezpieczonej sieci bezprzewodowej jest niezwykle prosta. Wystarczy włożyć do portu USB klienta WLAN: FRITZ!WLAN USB Stick na kilkanaście sekund, a następnie włożyć USB Stick do portu w komputerze i już twoja sieć bezprzewodowa jest gotowa do działania (zostaje ustawiony automatycznie m.in. kanał przesyłu danych oraz klucz do wysoce zabezpieczonej transmisji wykorzystującej szyfrowanie WPA2). Nie musisz nic konfigurować – wszystko za ciebie zrobi FRITZ! Urządzenie dodatkowo wspomaga tryb 802.11g++ (125 Mbit/s), który pozwala na znaczne zwiększenie transmisji danych między komputerami a stacją dostępową.
Bardzo ciekawe urządzenie zobaczcie:
http://fritzbox.pl/fritz_box_fon_wlan_7140.html
cechy:
+ Prosty w konfiguracji ruter (poprzez przeglądarkę internetową),
+ Kierowanie rozmów poprzez Internet lub sieć telefonii stacjonarnej,
+ Telefonia internetowa przy użyciu zwykłego telefonu analogowego,
+ Możliwość podłączenia do portu USB drukarki, dysku itd., które będą widoczne w całej sieci LAN,
+ Aktywowanie w ustawieniach fabrycznych szyfrowania bezprzewodowej transmisji danych,
+ Wyłączenie i włączenie modułu bezprzewodowego WLAN poprzez przycisk,
+ Możliwość wyłączenia pracy modemu (port LAN1 staje się portem WAN, a komputery otrzymują dostęp poprzez pozostałe porty LAN oraz bezprzewodowo),
+ Wygodne monitorowanie ilości wysyłanych i otrzymanych danych,
+ Przełącznik na tryb zaawansowany pozwalający na wiele dodatkowych funkcji.
Ja tam wolę serwer rodem z przed 10 lat plus walnięty router... Przynajmniej u mnie w sieci tak jest, hehe a że serwer stoi w "rowerowni" w piwnicach to go słychać na klatce ![]()
Sasek napisał:
Ja tam wolę serwer rodem z przed 10 lat plus walnięty router... Przynajmniej u mnie w sieci tak jest, hehe a że serwer stoi w "rowerowni" w piwnicach to go słychać na klatce
tak tylko to urządzenie jest zdecydowanie bardziej funkcjonalne, mnie pożera energii i napewno jest cichsze, a już nie wspomnę o zarządzaniu. Natomiast co do serwerów z przed 10 lat to teraz takie to już w muzeum, bo na takim to nawet cieżko sieć osiedlową postawić!
Poprostu za wąskie gardło stanowi taki serwer, a do tego bardzo podatny na ataki i wirusy.
wirusy to nie... Serwer stoi na starym ubuntu, chyba jeszcze takim który okienek nie widział...