Ja niestety nie używam Windowsa Visty, mam Windowsa XP Profesional, a do używania Windowsa Visty dużo mi jeszcze brakuje, musiał bym sobie kupić super nowoczesny sprzęt. Podobno ma bardzo duże wymagania i na byle czymś nie będzie chodził. Ale fajny Windows, podobno oprawa graficzna jest super.
A co Sasek kupiłeś sobie Oryginał???
Wisz co Sasek jak chcesz zainstalwać te oprogramowanie to zawsze możesz spróbować. Jak będzie Ci chodził to mi napisz. ![]()
W ogóle nie mam. Mi pójdzie ale szukam kogoś kto ma ten system - niekoniecznie oryginał. Jak mi się spodoba to chyba zacznę zbierać na oryginał, dla braku wątpliwości mój komp :
Płyta główna Asusa (nie pamiętam modelu)
Procesor AMD Athlon 1.8 3000+(proc 3.0 z zegarem od 1.8)
Karta NVIDIA GeForce 7300 GT
Dysk Western Digital 160 GB
512 DDR2 RAM
słyszałem, że Vista to porażka Microsoftu.. radze jakieś sprawdzone systemy powiedzmy Xp z wyłączonymi bajerami..
Posiadam i używam.
Co do Visty - jest moim zdaniem jeszcze nie tak stabilny jak XP, ale to się pewnie zmieni za jakiś czas po setce poprawek.
Jakbym miał go kupić to bym tego nie zrobił, ale dostałem go z notebook-iem i to zainstalowanym już, więc mówię sobie cóż zobaczymy.
Osobom które lubią gadżety na pewno będzie się podobał, ma fajny pionowy pasek z dodatkami po prawej, może tam być np.: kalendarz, rss, youtobe itp. dodatki
ja wyłączyłem większość dodatków i choinek, ale ten pasek nawet mi się przydaje
sensowniej ma rozwiązane zasady autoryzacji użytkowników, w sensie dostępu do danych osób które nie mają do nich mieć dostępu.
co do pożerania pamięci - to u mnie pożera on jakieś 400 MB po starcie, troszkę więcej niż XP, ale jest to kwestia wyrzucenia dupereli, no i faktycznie trzeba mocniejszą maszynę.
czasem się delikatnie przymuli, ale tak jak wspomniałem jest to pierwsze stadium po wydaniu systemu więc nic dziwnego.
zobaczymy jak się dalej będzie spisywał.
Wizualnie wygląda lepiej niż XP
Ostatecznie polecę na dwie rury:
Microsoft Winzgroza XP Professional
Linux Mandrake lub Ubuntu (zapomniałem wersji)
Sasek napisał:
Ostatecznie polecę na dwie rury:
Microsoft Winzgroza XP Professional
Linux Mandrake lub Ubuntu (zapomniałem wersji)
mała uwaga - jak nie znasz linuxa i nie masz o tym pojęcia to radzę uważać z instalacją dwóch systemów, windows nie lubi konkurencji
pierwsze wrzuć windwosa a później wersje linuxa
natomiast Linux Mandrake - przyjemny w instalacji i w ogóle myślę że każdy może go zainstalować i zacząć się bawić
natomiast Ubuntu jest zdecydowanie trudniejszym systemem... więc radzę uważać
Witam.Jezeli moge cos zasugerowac to tez zastanawialem sie nad Vista ale po namysle i wejsciu na rozne fora o tej tematyce zrezygnowalem.Z tego co sie dowiedzialem to Vista ma duze wymagania sprzetowe.Podstawa jest mocny procek i przynajmniej 2 giga ramu.Sama Vista potrzebuje 1 giga ramu dla dobrego funkcjonowania.I jeszcze jedna sprawa to Serwis Pack.Do Visty finalna wersja SP wyjdzie dopiero w lipcu wiec proponuje nad instalacja pomuslec dopiero po lipcu tego roku.Ja uzywam caly czas XP Pro i jestem zadowolony zwlaszcza ze teraz zainstalowalem XP Pro Speed .Jest to winda przerobiona przez jednego z polskich informatykow .Ma wywalone nie potrzebne rzeczy i ma juz w sobie nowe sterowniki oraz duza ilosc dobrych programow zwlaszcza internetowych.Ta winda jest zrobiona specjalnie do korzystania z netu i musze powiedziec ze jak dla mnie jest narazie na pierwszym miejscu z tych ktore uzywalem.Jest szybsza w necie i co najwazniejsze nie wiesza sie.Do tej pory nie mialem zadnego klopotu z tym systemem.
Pozdrawiam i zycze spokojnych przemyslen na temat Windowsa Vista.
Prosze tez nie brac tego co napisalem bardzo do siebie bo to sa tylko i wylacznie moje uwagi na powyzszy temat.
wojtekateny napisał:
Witam.Jezeli moge cos zasugerowac to tez zastanawialem sie nad Vista ale po namysle i wejsciu na rozne fora o tej tematyce zrezygnowalem.Z tego co sie dowiedzialem to Vista ma duze wymagania sprzetowe.Podstawa jest mocny procek i przynajmniej 2 giga ramu.Sama Vista potrzebuje 1 giga ramu dla dobrego funkcjonowania.I jeszcze jedna sprawa to Serwis Pack.Do Visty finalna wersja SP wyjdzie dopiero w lipcu wiec proponuje nad instalacja pomuslec dopiero po lipcu tego roku.Ja uzywam caly czas XP Pro i jestem zadowolony zwlaszcza ze teraz zainstalowalem XP Pro Speed .Jest to winda przerobiona przez jednego z polskich informatykow .Ma wywalone nie potrzebne rzeczy i ma juz w sobie nowe sterowniki oraz duza ilosc dobrych programow zwlaszcza internetowych.Ta winda jest zrobiona specjalnie do korzystania z netu i musze powiedziec ze jak dla mnie jest narazie na pierwszym miejscu z tych ktore uzywalem.Jest szybsza w necie i co najwazniejsze nie wiesza sie.Do tej pory nie mialem zadnego klopotu z tym systemem.
Pozdrawiam i zycze spokojnych przemyslen na temat Windowsa Vista.
Prosze tez nie brac tego co napisalem bardzo do siebie bo to sa tylko i wylacznie moje uwagi na powyzszy temat.
Mam Vistę w notebook-u Toshiby - mocny sprzęt, ale Vista chodzi tak sobie, w podobnym też miałem Vistę i tak samo, jak zainstalowałem XP to śmiga aż miło..., też sądzę że dopóki nie wyjdą poprawki Serwis pack to nie ma to większego sensu, choć kiedyś pewnie trzeba będzie. Natomiast co do pożerania zasobów to racja 1GB to dla Visty mało!
leszek napisał:
Mam Vistę w notebook-u Toshiby - mocny sprzęt, ale Vista chodzi tak sobie, w podobnym też miałem Vistę i tak samo, jak zainstalowałem XP to śmiga aż miło..., też sądzę że dopóki nie wyjdą poprawki Serwis pack to nie ma to większego sensu, choć kiedyś pewnie trzeba będzie. Natomiast co do pożerania zasobów to racja 1GB to dla Visty mało!
Witam.
Leszek widze ze jestes chyba jedyna osoba ktora odpisuje na posty.Wracajac do tematu Windowsa XP to jesli wiesz pokazal sie juz Serwis Pack 3 do tego systemu ale jeszcze nie sciagam go bo czekam na jakies konkretne opinie w tym temacie.Pokazaly sie juz gotowe systemy XP z tym Serwis Packiem ale jak narazie nie sciagam bo tak jak napisalem wczesniej czekam na jakies konkrety.Tak jak napisalem we wczesniejszym poscie caly czas mam system XP Speed z Serwis Pack 2 i nie narzekam na ten system.Co do notebook-ow od zawsze byly z nimi problemy a zwlaszcza ze sterownikami do tego sprzetu.Kiedys instalowalem system w takim kompie dla znajomego i wiele czasu spedzilem w necie na poszukiwaniu odpowiednich sterow do tego konkretnego modelu.Dla ciekawosci byl to SONY ale jaki model to nie pamietam.Musze stwierdzic ze SONY jako firma nie nadaje sie na producenta kompow.Niech lepiej juz zostana przy sprzecie rtv.
Pozdrawiam.
wojtekateny napisał:
Witam.
Leszek widze ze jestes chyba jedyna osoba ktora odpisuje na posty.Wracajac do tematu Windowsa XP to jesli wiesz pokazal sie juz Serwis Pack 3 do tego systemu ale jeszcze nie sciagam go bo czekam na jakies konkretne opinie w tym temacie.Pokazaly sie juz gotowe systemy XP z tym Serwis Packiem ale jak narazie nie sciagam bo tak jak napisalem wczesniej czekam na jakies konkrety.Tak jak napisalem we wczesniejszym poscie caly czas mam system XP Speed z Serwis Pack 2 i nie narzekam na ten system.Co do notebook-ow od zawsze byly z nimi problemy a zwlaszcza ze sterownikami do tego sprzetu.Kiedys instalowalem system w takim kompie dla znajomego i wiele czasu spedzilem w necie na poszukiwaniu odpowiednich sterow do tego konkretnego modelu.Dla ciekawosci byl to SONY ale jaki model to nie pamietam.Musze stwierdzic ze SONY jako firma nie nadaje sie na producenta kompow.Niech lepiej juz zostana przy sprzecie rtv.
Pozdrawiam.
ja używam notebook-ów HP lub toshiby, to mój 4 notebook (znaczy się mam aktualnie 3 na firmę) z hp-kiem jest problem bo oni sterowniki do Visty dają (a raczej nie dają CD tylko są na partycji), a do XP też trzeba szukać, z toshibą nie wiem jak to jest bo mam aktualnie Vistę, ale zbieram się już z 2 miesiące by go przeinstalować na XP, jednak jakoś nie mogę się zebrać.
Co do serwis pack 3 - nie używałem i nie wiem co i jak - ale pewnie wkrótce zainstaluję...
Nie tylko ja odpowiadam na forum, ale ja dużo siedzę przy kompie więc jest mi łatwiej ![]()
darek napisał:
Witam! Noszę się z zamiarem zmiany laptopa - nie jestem zbyt biegły jak Wy w temacie. Sporo serwuje ...Co moglibyście doradzić???
polecam wybranie na stronę sklepu www.vobis.pl- mam od nich aktualnie 3 notebooki, wszystko zależy od portfela, bo widzę że wymagań to nie masz za wielkich co do sprzętu
, praktycznie każdy nowy, ale jak Vista to ze 3 GB ramu. Do nich to najlepiej pójść w Polsce, odradzam różnego rodzaju Media itp., nie wiem tylko jak byu było z wysyłką do Grecji, ale myślę że problemu by nie było.