Mam pytanie. Jak wygląda sprawa przejścia na emeryturę w Grecji,dla 53 letniej kobiety,która w Polsce ma przepracowane 30 lat?? Dziękuje za ewentualną pomoc.
vedere napisał:
Mam pytanie. Jak wygląda sprawa przejścia na emeryturę w Grecji,dla 53 letniej kobiety,która w Polsce ma przepracowane 30 lat?? Dziękuje za ewentualną pomoc.
Jaka emerytura?
W zrozumieniu zasad naliczania emerytury w UE pomoże nam przykład.
Jan Kowalski musi przepracować 40 lat, zanim przejdzie na emeryturę. Niestety, jego dochody – te, które ma, i te, które będzie miał, wystarczą tylko na najniższą emeryturę – te założenia uproszczą nam wyliczenia.
Wyobraźmy sobie, że Jan Kowalski, po 5 latach przepracowanych w Polsce (która już weszła do UE) postanawia zmienić klimat i przenosi się do Grecji. Tam spędza 10 lat, po których przeprowadza się do Luksemburga. Po 15 latach w Luksemburgu wraca do Polski. Ostatnie 10 lat swojej aktywności zawodowej spędza już w ojczyźnie.
Podsumowując, z czterdziestu lat pracy Kowalski spędził:
* w Polsce – 15 lat,
* w Grecji – 10 lat
* w Luksemburgu – 15 lat.
W każdym z tych państw "zasłużył" na minimalną emeryturę. W Polsce wynosi ona obecnie około 160 euro, w Grecji – 428, a w Luksemburgu – 1320. Wyliczenie wysokości świadczenia będzie już proste – proporcjonalnie do ilości lat spędzonych w danym kraju.
Kowalski w Polsce przepracował 15 lat, czyli 15/40 okresu zatrudnienia (15/40 x ok. 160 euro = ok. 60 euro). W Grecji spędził 10 lat (10/40 x 428 euro = ok. 107 euro), a w Luksemburgu 15 (15/40 x 1320 euro = 495 euro). Oznacza to, że emerytura, jaką otrzymywałby Kowalski, wynosiłaby około 660 euro.
Oczywiście, im wyższe zarobki miałby Kowalski, tym wyższą emeryturę otrzymywałby. Pamiętać trzeba jednak, że większość unijnych państw (podobnie jak Polska) ma ustawowo określoną wysokość najwyższej emerytury.
Jeżeli zachować wszystkie założenia z przykładu Kowalskiego, ale przyjąć, że należałaby mu się najwyższa emerytura z każdego z tych krajów, otrzymywałby znacznie wyższą kwotę.
[tekst pochodzi z pracuj.pl]
Najbardziej optymistyczny jest grecki ZUS, który przewiduje, że dzisiejsi składkowicze dostaną emerytury w wysokości 96 procent średniej z ostatnich wypłat.
tu jest jeszcze ciekawy dokument na ten temat http://www.mps.gov.pl/_download.php?f=u … rytura.pdf
Napisz czy Ci to pomogło, wiadome że dokładne wyliczenia trzeba by zrobić z uwzględnieniem wszystkich elementów, ale to tak ogólnie.
Dziękuję za szybką odpowiedź.Jednak nasuwa mi sie kolejne pytanie. Czy nie ma żadnych różnic w warunkach przejścia na emeryturę (wiek i lata pracy), pomiędzy mężczyznami i kobietami?? Cały czas mówimy o 53-y letniej kobiecie,która już przepracowała 30 lat w Polsce. Ile lat musi przepracować w Grecji aby przejść na emeryturę? Dziękuję za pomoc.
vedere napisał:
Dziękuję za szybką odpowiedź.Jednak nasuwa mi sie kolejne pytanie. Czy nie ma żadnych różnic w warunkach przejścia na emeryturę (wiek i lata pracy), pomiędzy mężczyznami i kobietami?? Cały czas mówimy o 53-y letniej kobiecie,która już przepracowała 30 lat w Polsce. Ile lat musi przepracować w Grecji aby przejść na emeryturę? Dziękuję za pomoc.
O ile dobrze kojarzę to jest to 60 i 65 lat, ale mogę to sprawdzić, jakby co.
Oj ! To byłoby pięknie, gdyby tak było ! :-) NIestety, w Niemczech na przykład, jeśli po osiągnięciu (lub wcześniej) wieku emerytalnego chcesz wynieść się z Niemiec do np. Grecji (teren "Unii"), lub jeszcze dalej - to ZABIERAJĄC Ci część emerytury... Ale PODATEK (oraz "ubezpieczenie zdrowotne" od niej I TAK Ci obetną jeszcze do tego..).. Więc z np. 800 Euro niemieckiej emerytury, zostanie Ci jakieś 300 :-)))..
Oczywiście pisać do "Ubezpieczalni" emerytalnej w Niemczech możesz pisać do upojenia :-). Zignorują Twoje zapytania po prostu :-). A jesli juz ich docisniesz dobrze - wykręcą się ogólnikami, NIGDY nie podając konkretów :-))...
Mam nadzieję, że w Grecji "Władzia" jest bardziej skłonna do udzielania informacji w tak fundamentalnej sprawie, jak TWOJE PIENIĄDZE, które Ci przez całe życie.. zabierają :-)).. Mam nadzieję...
Oj, jak bardzo mam nadzieję...:-). Bo chciałbym tam docelowo gdzieś sie zaczepić na starość.. A jakaś, do licha ciężkiego, emerytura będzie mi się należała (oj, naiwny naiwny naiwnyyy !!!... :-))))))).....
No wlasnie ciekawy temat,tez chcialabym wiedziec jakie szanse mam na emeryture w Grecji..wyjechalam do Grecji w 1990 w Polsce zdazylam przepracowac ok 5 lat. Do 1998 w Grecji pracowalam nielegalnie..pierwsze wklady emerytalne mam od 1998 i od tego czasu pracuje przez 6 lub 7 miesiecy,a pozostale miesiace jestem na zasilku dla bezrobodnych(turystyka) w obecnym momencie mam 44 lata....czy moge tutaj ubiegac sie o emeryture(w przypadku osiagniecia wieku),czy jednak w Polsce?czy istnieje mozliwosc przesylania emerytury do Polski?,jak to ogolnie w praktyce wyglada? mysle,ze ten temat dotyczy wielu Polakow ....z gory dziekuje.