Portal Polonii Greckiej - Ateny, Saloniki

Forum Polonii Greckiej

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Osoby które są nowe na forum prosimy o przedstawienie się - kilka zdań przedstaw się

#1 2009-08-08 20:14:22

pablito
Nowy użytkownik

ZAKUPY NA...RATY !

Witam!
Wczoraj po raz pierwszy od dłuższego czasu mojego pobytu w pięknym i słonecznym kraju jakim jest Grecja spotkałem się z wielką "uprzejmością" ze strony pracowników jednego z sieci sklepów "KOTSOVOLOS".
Zamierzałem jak każdy normalny człowiek na świecie wziąć sobie pare rzeczy na raty (żadna tajemnica: chodzi a raczej chodziło o lodówkę i klimatyzację). Pytam się co jest potrzebne ..... rozliczenie podatkowe i dowód osobisty - tak mi powiedziano dosłownie, nie wiem czy wyglądam na greka czy nie czy na turystę ze stanów lub nie ale zabrakło informacji co do obcokrajowców (co później okazuje się niezwykle istotne...), jeśli ów nieszczęśnik ma się szczęście znaleźć w tym sklepie i wytrzymać dłużej niż pół godziny.

No dobra jakieś dwadzieścia minut czekania na wypisanie deltia (zamówienia) plus jakieś dziwne dodatkowe opłaty typu pięcioletnie gwarancje KOTSOVOLOSA ! + 170EUR.....I TU ZACZYNA SIĘ PROBLEM!
......
proszą mnie o rozliczenie i o dowód osobisty.......no to ja im daje rozliczenie i ...paszport.
Pani otwiera oczy i mówi,
- że pan nie Grek?
- niestety (stety) nie,  jestem Polakiem , jesteśmy w UE w czym problem ? - stwierdzam
- potrzebuje pan żyranta........
ok myślę sobie całe szczęście ze mną jest drugi Polak mieszka 18 lat w Grecji, płaci GRECKIE podatki, ma GRECKI adres*....i ma GRECKIE prawo pobytu.
- proszę pani to mój żyrant - oznajmiam lekko poddenerwowany
- Ah! to pana żyrant nie jest grekiem ? Musi być GREK...
Tym razem  z całkowitym poirytowaniem stwierdzam : - Jak to musi być Grek!? Żyrant jest obywatelem unii europejskiej, jest mieszkańcem Grecji, ma stałe zamieszkanie *(patrz wyżej) i wziął na raty nowy samochód! BEZ ŻYRANTA !...mamy takie same prawa jak Wy !
- przykro nam , ale taka jest polityka sklepu....
- bardzo dobrze, - stwierdzam -  dziękuje serdecznie za pomocną obsługę i doinformowanie na czas, mam nadzieję, że w innym sklepie (np. sieć sklepów EXPERT)  nie będą żądać żyranta GREKA albo dwóch (może trzech, Bóg sam ich wie ilu ich chcą  w KOTSOVOLOS - dobrze, że narazie jak płacisz gotówką nie chcą jeszcze Greka...).

Poczułem się jak obywatel Ugandy, który przyszedł prosić o darmowy nocleg i butelkę wody !

MAM PROŚBĘ O POMOC!
+ CZY DZIAŁANIE SKLEPU BYŁO ZGODNE Z PRAWEM KONSUMENCKIM UNII EUROPEJSKIEJ >?
(PRÓBOWAŁEM ZNALEŹĆ JAKIEŚ ADNOTACJE PRAWNE ALE NARAZIE NIC Z TEGO, CHYBA MUSZĘ ZADZWONIĆ BEZPOŚREDNIO DO SKLEPU ZE SKARGĄ),
PROSZĘ O OPINIE I EWENTUALNIE O POMOC GDYŻ TAKIEJ ZNIEWAGI (UWIERZCIE TAK TO MOŻNA BYŁO ODEBRAĆ) NIE MOGĘ DAROWAĆ.
INNE SKLEPY NIE ROBIĄ TAKIEGO PROBLEMU (NO CÓŻ TRAF CHCIAŁ , ŻE TRAFIŁEM TAM GDZIE TRAFIŁEM ALE NIE PRZYPUSZCZAŁEM, ŻE  DOJDZIE DO TAKICH PROBLEMÓW).

Ostatnio edytowany przez pablito (2009-08-08 20:35:00)

Stopka forum