Portal Polonii Greckiej - Ateny, Saloniki

Forum Polonii Greckiej

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Osoby które są nowe na forum prosimy o przedstawienie się - kilka zdań przedstaw się

#1 2008-09-13 20:39:58

gaianer
Nowy użytkownik
Od: Mainburg / Germany
Serwis

Kalispera !

Siedzę od wielu lat w Niemczech, ostatnio na Bawarii i powolutku zaczynam mieć dosyć tego narastającego nonsensu :-).
Nie widzę już tematów dla siebie w...tej strefie klimatycznej (Niemcy/Polska) :-)...
Chciałbym powolutku przenieść się w rejony bardziej..ciepłe, z ciepłą, słoną wodą dookoła :-)..
Na zimę odlatywać gdzieś do południowego Egiptu, choć niekoniecznie - JEŚLI znajdę w Grecji w miarę sensowne miejsce / miejsca, gdzie jeszcze do czegoś się przydam... Chętnie w rejonie na północ od Krety, lecz możliwie z dala od strefy wschodniej (tureckiej) :-)...
Niewykluczone nabycie skrawka gruntu na którejś ze skalistych wysepek :-)).. Choć chętniej - w rejonie, gdzie nieco łatwiej o źródlaną wodę :-)... Choć najprawdopodobniej zamieszkam na starość na...pływającym Wozie Drzymały (mam nadzieję, że młodsi wiedzą, kto to był Drzymała i o co mu chodziło..), na przykład takim, jak BORA-838, jeśli starczy kasy, bo milionerem nie jestem :-). Jeśli nie - to kupię MacGregora26-X i zmieszczę sie na nim spokojnie, bo kończę już ewoluować z pozycji "MIEĆ" w pozycję "BYĆ"...

Jestem samotny (i taki chcę pozostać..), mam dwoje dorosłych dzieci, które idą własnymi drogami i... świat stoi przede mną otworem.. :-)))...
Znam dobrze niemiecki (mogę tłumaczyć techniczne rzeczy, a nawet jakąś fajną ksiazkę, jeśli dostanę za to pieniążki :-) ), podstawowo angielski (jestem w stanie szybko go rozbudować i pogłębić) i rosyjski.
I pewnie przydałbym się jeszcze tu i ówdzie, gdyby zaistniała gdzieś możliwość dołożenia sie komuś do lokalnego byznesiku, nawet i w dziedzine turystycznej, choć raczej marnie widzę moje mozliwosci nauczenia się greckiego w stopniu umożliwiającym przejęcie obowiązków rezydenta na przykład...

Czy ktoś chciałby zadać mi jakieś pytania ?
Zapraszam na priva. Na razie na rosyjskim serverze, bo z darmowych serwisów - najmniej na nim debilnej i agresywnej reklamy...

Ja ze swej strony - będę się włączał (w miarę posiadania czegoś do powiedzenia..) w wątki.
Będę usiłował jak najwięcej się dowiedzieć KONKRETÓW praktycznych od ludzi, którzy w Grecji ŻYJĄ na stałe... I wiedzą, co mówią...

Jestem elektronikiem z zawodu, pacyfistą i ateistą (w sensie rozumianym przez TEIstów :-) ), a przekonania widać najlepiej z mojego nicka :-)... Może ktoś chce poruszyć ten temat ? :-)

Mam do sprzedania bajecznie pieknie połozoną ziemię w Kotlinie Kłodzkiej (Góry Stołowe); szczegóły można przeczytać i obejrzeć na mojej stronce.

To na razie tyle. Mam nadzieję, że bywają tu również ludzie starsi nieco, którzy już pewne rzeczy mają za sobą...

Pozdrawiam jednak serdecznie WSZYSTKICH Forumowiczów, także i tych najmłodszych, którzy dopiero poszukują drogowskazów na swojej drodze...

"Be Yourself - no matter, what they say !.."

#2 2008-09-14 11:22:45

darek
Aktywny
Serwis

Re: Kalispera !

Kalimera Sas!!! Miło Cię poznać z tego co piszesz jesteś człowiekiem zdecydowanym na wyzwania losu a swoje masz ugruntowane w świadomości światopoglądu.Ja mieszkam w Grecji na peryferiach Aten.Też mam dorosłego syna i wnuczkę.Co więcej forum jest dla wszystkich dlatego nie będę przytaczał biografi.
Jeżeli znajdziesz czas zapraszam na czat prive bądż rozmowę skype:afina626 .Kalo kiriaki.

Stopka forum