witam serdecznie,mamy zamiar wybrac sie z zona i znajomymi na wakacje do Grecjii,jest to nasz pierwszy raz,takze nie mamy pojecia w jaki rejon i do jakiej miejscowosci warto jechac.moze jest ktos kto moze polecic jakies miejsce ewentualnie hotel??
z gory bardzo dziekuje!!
mateuszu napisał:
witam serdecznie,mamy zamiar wybrac sie z zona i znajomymi na wakacje do Grecjii,jest to nasz pierwszy raz,takze nie mamy pojecia w jaki rejon i do jakiej miejscowosci warto jechac.moze jest ktos kto moze polecic jakies miejsce ewentualnie hotel??
z gory bardzo dziekuje!!
hotel to nie wiem, może inni napiszą
ale co do zwiedzania:
+ na pewno warto zobaczyć akropol i okoliczne muzea, m.in Muzeum Akropolu,
+ dziewiętnastowieczną część Plaka'i,
+ Narodowe Ogrody,
+ wzgórza Lykavittos i Filopappou,
+ starą stolicę Grecji,
+ Meteory: klasztory na skałach,
+ Olimp
+ Saloniki,
+ Peloponez,
+ Kanał Koryncki,
+ zamki Nafplio, Methoni, Koryncie.
+ miasto Sparta
no i wiele, wiele więcej..., zależy wszystko ile macie czasu ![]()
Witam nowego uzytkownika na forum, Mateuszu. A jesli chodzi o twoje zapytanie - okresl sie przynajmniej na co sie z zona i przyjacolmi nastawiacie. Bardziej gwarna miejscowosc, z dyskotekami, masa barow, czy cos bardziej spokojnego i ustronnego !!! Wtedy mozemy od czegos juz zaczac !!! Pozdrawiam
mamy zarezerwowany urlop na 22 sierpnia-(1 tydzien) sa to nasze pierwsze wakacje,mojej zonie bardzo podoba sie Grecja-mi (z tego co patrzalem w internecie)bardzo przypadla do gustu.jedziemy z 2 naszych znajomych.moja zona bardziej nastawia sie na wypoczynak
,ja jestem zapalonym fotografem amatorem takze licze na calkiem niezla kolekcje zdjec,ale nie mam nic przeciwko,jakies wycieczce na inna wyspe-pozyczylem broszury od znajomeg ktory byl na Satotini kilka lat temu-bardzo ladnie!!!!ogolnie nie mamy pojecia w jakie konkretne miejsce sie wybrac!!wiekszosc zalezy od bura podrozy,bedziemy chyba patrzeli na jakis last minute.nie wiem jakie miejsca brac pod uwage!!!!
mateuszu napisał:
mamy zarezerwowany urlop na 22 sierpnia-(1 tydzien) sa to nasze pierwsze wakacje,mojej zonie bardzo podoba sie Grecja-mi (z tego co patrzalem w internecie)bardzo przypadla do gustu.jedziemy z 2 naszych znajomych.moja zona bardziej nastawia sie na wypoczynak
,ja jestem zapalonym fotografem amatorem takze licze na calkiem niezla kolekcje zdjec,ale nie mam nic przeciwko,jakies wycieczce na inna wyspe-pozyczylem broszury od znajomeg ktory byl na Satotini kilka lat temu-bardzo ladnie!!!!ogolnie nie mamy pojecia w jakie konkretne miejsce sie wybrac!!wiekszosc zalezy od bura podrozy,bedziemy chyba patrzeli na jakis last minute.nie wiem jakie miejsca brac pod uwage!!!!
hmm. tydzień - no to nie wiele na zwiedzanie, wydaje mi się że na początek to troszkę zwiedzania w Atenach(zabytki i miasto), później troszkę plaży (jeden dzień zwiedzanie drugi plaża - to dobry system by zadowolić obydwa typy odpoczynku), następnie Peloponez(m.in Nafplio ok. 150 km od Aten), później Meteory(400 km. od Aten, ale warto), więcej raczej nie będziecie w stanie zwiedzić, ale myślę że to na początek wystarczy. Co do płynięcia na jakąś wyspę to trzeba na to poświęcić myślę że ze dwa dni i to muszą być te bliższe.
Leszek ma racje jesli chodzi o zwiedzanie, to rzeczywiscie chyba od Aten powinniscie zaczac, jesli to Wasz pierwszy pobyt w Grecji albo Thessalonik. Ja napewno na spokojniejszy odpoczynek, przy "w miare" mniejszej ilosci turystow wybralabym tak w ogole wyspe. No, ale, jesli chce sie chocby troche lyknac historii, to Ateny bylyby wskazane. Jesli ma sie w planie zwiedzanie i porzadne leniuchowanie, jak nic potrzebne sa 2 tygodnie. Tydzien czasu, naprawde zleci raz dwa, trudno tu podzielic te dni na zwiedzanie, a zarazem leniuchowanie na plazy. Rownie dobrze mozecie sie zatrzymac na Riwierze Olimpijskiej, choc turystow tu, jak to sie potocznie zawsze mowi "jak mrowek", jedenak wiele miescowosci turystycznych na Riwierze ma jakby swoj charakter. Wiadomo, tam gdzie duzo dyskotek, bedzie i pelno mlodych ludzi, tam gdzie np. sa jakies cieple zrodelka, wiecej osob jut troszke starszych, ale nie zupelnie. Chce poprostu zaznaczyc, ze w buirze turystycznym mozecie sie o to zapytac, napewno Wam doradza, polozcie na to nacisk Stad juz jednak (Riwiera Olimpijska) w nieduzej odleglosci nadaza sie dobra mozliwosc zwiedzenia Thessalonik (rowniez warte zobaczenia - za pol roku bede ich mieszkanka:-)), jak i juz o wiele krotsza droga do Kalambaki, w ktorej znajduja sie slynne, wyzej przez Leszka wspomniane Klasztory Meteora - dech zapiera w piersiach, widoki nie do opisania !!! Wybor nalezy do Was !!! Pozdrawiam i sluze rada !!! Czekamy na relacje z urlopu :-)
no witam!
i padlo na Krete miejscowosc Hersonissos -Heronissos Hotel,nie wiem czy dobrze wybralismy ale mamy zamiar sie dobrze bawic!!!moze macie jakies ciekawostki odnosnie Krety,gdzie warto pojechac i co zobaczyc??
mateuszu napisał:
no witam!
i padlo na Krete miejscowosc Hersonissos -Heronissos Hotel,nie wiem czy dobrze wybralismy ale mamy zamiar sie dobrze bawic!!!moze macie jakies ciekawostki odnosnie Krety,gdzie warto pojechac i co zobaczyc??
jest tego trochę, jutro coś napiszę więcej
a dziś byłem w fajnym aqua parku niedaleko od Aten - bardzo fajny ![]()
mateuszu napisał:
no witam!
Tu znajdziesz sporo informacji o Krecie
http://www.kreta.pl/
napisz jak było, może jakaś relacja zdjęciowa - wkrótce będzie gdzie umieszczać zdjęcia ![]()