Portal Polonii Greckiej - Ateny, Saloniki

Forum Polonii Greckiej

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Osoby które są nowe na forum prosimy o przedstawienie się - kilka zdań przedstaw się

#1 2007-06-26 19:31:27

Henryk
Aktywny
Od: Gliwice
Serwis

Internet w Atenach?

Witam,
Jak co roku wybieram się w maju do Aten do pracy, a chciałbym podczas tego kilku-miesięcznego pobytu mieć dostęp do internetu.

Czy ktoś może się orientuje jak mógłbym to załatwić, dodam że w mieszkaniu brak aktywnej linii telefonicznej.
Szukałem na www OTE, ale mało co jest przetłumaczone na język angielski.

#2 2008-01-22 12:25:26

administrator
Redakcja
Od: Polska/Grecja
Serwis

Re: Internet w Atenach?

Henryk napisał:

Witam,
Jak co roku wybieram się w maju do Aten do pracy, a chciałbym podczas tego kilku-miesięcznego pobytu mieć dostęp do internetu.

Czy ktoś może się orientuje jak mógłbym to załatwić, dodam że w mieszkaniu brak aktywnej linii telefonicznej.
Szukałem na www OTE, ale mało co jest przetłumaczone na język angielski.

Uaktywnić telefon stacjonarny, o ile masz umowę wynajmu tego mieszkania, bo tego żądają w OTE no i paszport.

Możliwe rozwiązania to:

1) kawiarenki - chociaż ta przyjemność kosztuje, wiem bo już tak robiłem.

2) Założenie i uaktywnienie linii telefonicznej kosztuje około 35 euro do tego 17,50 euro miesięczny abonament i najtańszy internet w tej chwili to chyba 17,50 euro. Oczywiście umowa o wynajem mieszkania konieczna! I w sumie żeby to wszystko załatwić to potrzeba miesiąc czasu! Sprawdzone koleżanka zakładała ostatnio (w grudzień 07/styczeń)

Aha jeszcze jedno w Grecji nie ma umów terminowych na internet, typu 12 miesięcy. Jak nie zapłacisz, to odetną. Ale żeby założyć sobie telefon stacjonarny.

3) Lub pozostaje opcja mieszkania w dzielnicy gdzie mają blisko neta WLAN - a tu odpowiedni program do złamania zabezpieczenia i masz neta - większość takich sieci w Atenach jest słabo zabezpieczona. Znajomy tak korzysta wink

Stopka forum