leszek napisał:
marabh napisał:
Witam, zastanawiam się nad zmianą miejsca zamieszkania, kto może to bedzie Grecja?
Pozdrawiam Mariusz lat 33Witaj, aktualnie radzę się dobrze zastanowić nad tą zmianą(przynajmniej na razie), bo aktualnie w Grecji to dużo zwolnień było w firmach więc z pracą różnie może być - dużo osób szuka pracy, a do tego jeszcze sezon wakacyjny i dużo studentów zjeżdża.
Dzieki za odpowiedź, oczywiscie przemysle sobie Twoją radę i pewnie jak bede blizszy wyjazdu pewnie poprosze o kilka innych rad,, ale wlasciwie zadam juz teraz pierwsze, czy powiedzmy miesiac wrzesien bylby wlasciwszy na wyjazd do grecji, oraz z racji tego ze jestem po wypadku nie moge wykonywac swojego zawodu tzn hahahaaa na kierownika nikt mnie przyjmie choc i wiedza spora, ale wracajac do tematu, jak ze znalezieniem pracy gdzie jezyk nie stanowilby wiekszego problemu, dodam ze chodzi o prace ktora pozwolilaby mi przezyc i jednoczesnie poznac mentalnosc jezyk itp, zycie troszke mnie cierpliwosci nauczylo wiec wole zrobic cos powoli i bez blędów.
Pozdrówka
Witam wszystkich. Mam na imię Aleksandra, rok temu pierwszy raz poleciałam na Kretę i tak się zaczęła moja przygoda. Zdecydowałam się przylecieć ponownie ale na dłuższy okres, może na stałe - jeszcze nie wiem. Podjęłam pracę ale nie wiem w jaki sposób przelewać pieniądze na konto polskie. Może ktoś wie jak uniknąć wysokich opłat za przelewy? Pozdrawiam
nowosielskao napisał:
Witam wszystkich. Mam na imię Aleksandra, rok temu pierwszy raz poleciałam na Kretę i tak się zaczęła moja przygoda. Zdecydowałam się przylecieć ponownie ale na dłuższy okres, może na stałe - jeszcze nie wiem. Podjęłam pracę ale nie wiem w jaki sposób przelewać pieniądze na konto polskie. Może ktoś wie jak uniknąć wysokich opłat za przelewy? Pozdrawiam
W jaki sposób dostajesz pieniądze:
+ jak na konto w banku greckim (Euro) to konto w mbanku walutowe (euro) i przelew na to konto - nie jest to najtańsze rozwiązanie, ale jest,
+ oczywiście najpewniej jest zrobić przekaz po przez bank - najbezpieczniej,
+ załóż konto w greckim banku a kartę do bankomatu prześlij do polski i rodzinka będzie z bankomatu wypłacać pieniądze a Ty będziesz wpłacać je w greckim banku - tyle ile trzeba,
+ przelewy - głównie ze względu na związane z nimi prowizje - nadają się głównie do transferu większych sum. Co zrobić, gdy chcemy przekazać mniejszą kwotę? Przykład tu podał portal internetowy KartyOnline poleca on zakup za granicą karty przedpłaconej. Wystarczy przesłać ją (jako pustą) odbiorcy naszego przelewu w Polsce. Dopiero gdy karta dotrze do kraju, doładowujemy ją kwotą, którą chcemy przesłać do Polski. - Zwykle takie doładowanie można zrobić zwykłym przelewem lub wpłatą w kasie banku, którego kartę zakupiliśmy.
Odbiorca może wypłacić pieniądze w bankomacie w Polsce. Oczywiście za pobranie gotówki z zagranicznej karty pre-paid polski bank (właściciel bankomatu) pobierze opłatę, ale nie powinna ona być wysoka. Wybierając kartę pre-paid, warto zdecydować się na taką o najniższej prowizji przy wypłatach bankomatowych.
+ Przelew za pomocą Western Union - ale troszkę drogo,
+ założenie konta w banku który jest w grecji i polsce. Polecam Citi: http://www.citibank.com/greece/homepage/index.htm - ma dużą sieć na całym świecie. Dodatkowo popatrz też Deutsche Bank i EFG Polbank. Podaję banki, które znam i wiem, że działają w Polsce więc nie powinno być żadnego kłopotu przy transferowaniu kasy do Polski w razie czego. Poza tym można założyć sobie konto w oddziale banku w Polsce i przelewy mogą być tańsze.
tu masz ciekawy artykuł http://banki.wp.pl/kat,60996,title,Tani … omosc.html
marabh napisał:
Dzieki za odpowiedź, oczywiscie przemysle sobie Twoją radę i pewnie jak bede blizszy wyjazdu pewnie poprosze o kilka innych rad,, ale wlasciwie zadam juz teraz pierwsze, czy powiedzmy miesiac wrzesien bylby wlasciwszy na wyjazd do grecji, oraz z racji tego ze jestem po wypadku nie moge wykonywac swojego zawodu tzn hahahaaa na kierownika nikt mnie przyjmie choc i wiedza spora, ale wracajac do tematu, jak ze znalezieniem pracy gdzie jezyk nie stanowilby wiekszego problemu, dodam ze chodzi o prace ktora pozwolilaby mi przezyc i jednoczesnie poznac mentalnosc jezyk itp, zycie troszke mnie cierpliwosci nauczylo wiec wole zrobic cos powoli i bez blędów.
Pozdrówka
Na pewno pracy we wrześniu będzie więcej niż w lipcu - bo mniej studentów będzie w Grecji sesja, jednak to oni bardziej prace sezonowe.
Co znaczy po wypadku - bo to mało mówi! Na kierownika to nawet jakbyś był zdrowy to marne szanse.
Jaka branża? Wszystko zależy od branży. Jak znasz język grecki, czy angielski jest znacznie łatwiej, ale to trzeba chodzić po pośredniakach, albo maglować ogłoszenia.
hmmm ... :-)
witam i tutaj, o sobie, tzn. o mnie, proszę wywnioskować z postów jakie napisałem, piszę, czy napiszę ![]()
więcej grzechów pamiętam, ale tak szybko o nich nie opowiem :-)
Madzia:)planujemy ślub w Atenach we wrześniu:) i jedziemy do Grecji autkiem na 3 tyg.a może na dłuzej jak dobrze pójdzie:)))
witam ! mam na imię aga mieszkam 60 km od Aten fajnie tu ale i trochę cicho. Jestem od 5 lat w Grecji i jak na razie nie mam w planach powrotu do Polski. Mam małą córcię ,więc niestety nie mogę podjąć żadnej pracy i przeszkadza mi nadmiar wolnego czasu.Właśnie odkryłam wasz portal, mam nadzieję że poznam ciekawych ludzi i znajdę wreszcie odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Pozdrawiam wszystkich rodaków ![]()
Witam, mam na imie Maciek i aktualnie mieszkam Londynie od 4 lat, gdzie wlascie skonczylem studia (BA (Hons) in Psychology and Economics). 6tego sierpnia jednak przeprowadzam sie do Salonik, gdyz w Londynie juz nie chce siedziec, do Polski tez mnie nie ciagnie a tam mam kilku dobrych przyjaciol. Oprocz tego, ze jestem bardzo podekscytowany ta przeprowadzka to troche sie boje, ze nie uda mi sie znalezc pracy i bede musial wrocic, ale z drugiej strony jak nie zaryzykuje to sie nie dowiem czy mi sie uda. Ciesze sie, ze znalazlem ten portal, bo pewno dowiem sie kilku ciekawych i potrzebnych rzczy i moze mi to ulatwi start w Salonikach.
Pozdrawiam wszystkich.
Witam!
Mieszkam w Grecjii od 7 lat. Przyjeżdżałem na wakacje do Grecjii przez 17 lat i tak zostałem (ostatnie 7 lat). Kraj ciekawy, ludzie różni, tak jak wszędzie. Po tylu latach trudno nie poznać kraju od podszewki (no prawie). Do Polski nie mam zamiaru wracać, bo nie ma też po co. (obecny stan polityczny i przyszłość kraju przed wejściem do strefy euro - to wszystko nie napawa to optymizmem). Dobrze, że jest portal, który gromadzi Polonię greckę dlatego, że większość z nas zna realia dnia codziennego bycia emigrantem (mimo iż jest się "obywatelem" unii). Mam nadzieję, że będę mógł przysłużyć się rodakom w rozwiązaniu niektórych problemów i że również sam odnajdę pomoc na niektóre (niekiedy) trudne pytania związane z codziennym życiem w Grecjii.
administrator napisał:
Witam
Jeśli właśnie się zarejestrowałeś to w tym miejscu możesz napisać kilka zdań o sobie, pozwoli nam to łatwiej Cię poznać. Dzięki temu też możesz poznać osoby które już znajdują się na forum.
Pozdrawiam
Administrator
witam mam na imie ewa,mieszkam w lodzi,to bardzo daleko od grecji,a jeszcze dalej gdy sie teskni za nia.mieszkalam rok w atenach i choc zatloczone sa pelne osobliwego klimatu.chcialabym pomieszkac tam jeszcze,wiec moze znajdzie sie ktos,kto pomoze mi w zalatwieniu pracy(jakiejkolwiek).
ewalodz napisał:
administrator napisał:
Witam
Jeśli właśnie się zarejestrowałeś to w tym miejscu możesz napisać kilka zdań o sobie, pozwoli nam to łatwiej Cię poznać. Dzięki temu też możesz poznać osoby które już znajdują się na forum.
Pozdrawiam
Administratorwitam mam na imie ewa,mieszkam w lodzi,to bardzo daleko od grecji,a jeszcze dalej gdy sie teskni za nia.mieszkalam rok w atenach i choc zatloczone sa pelne osobliwego klimatu.chcialabym pomieszkac tam jeszcze,wiec moze znajdzie sie ktos,kto pomoze mi w zalatwieniu pracy(jakiejkolwiek).
witam mam na imie ewa,mieszkam w lodzi,to bardzo daleko od grecji,a jeszcze dalej gdy sie teskni za nia.mieszkalam rok w atenach i choc zatloczone sa pelne osobliwego klimatu.chcialabym pomieszkac tam jeszcze,wiec moze znajdzie sie ktos,kto pomoze mi w zalatwieniu tam pracy (jakiejkolwiek),interesuja mnie rowniez saloniki,moze ktos zna tam jakies biura pracy .
Witam mam na imie Kuba.Byłem w Grecji 2 lata temu i chciałbym tam wrócic na stałe.Moze jest ktos kto by mi pomógł znalezc prace w Grecji.pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez wery1981 (2009-09-20 21:03:54)
Czesc jestem Kuba i szukam pracy w Salonikach lub na Chalkidiki.Jestem otwarty na rozne oferty.
luludi napisał:
Witam wszystkich. Mam na imie Renata. Od dluzszego czasu mieszkam w Atenach i ciagle nie moge sie zdecydowac zostac tu czy wracac. Dlatego wlasnie ciagle kursuje w jedna i druga strone.
hej i co zdecydowalas sie???? bo wlasnie koncze studia zapiasalem sie do szkoly jezykow i mam zamiar zaczac wszytsko od poczatku w grecji... bo tam cieplo jest ;p dajcie znac czy warto zamienic zimna i nudna Polske dla goracej Grecji.
Gorace pozdrowienia z zimnej Polski
Cześć mam na imię Zdzichu i zajmuje się transportem na terenie Grecji jak i GR-PL PL-GR w razie potrzeby zadzwoń +306938066962 lub +302103455784 .
Witam, mam na imię Karolina. Czy są może osoby na forum, które mieszkają w Joaninie ?
Witam serdecznie. Trafilem na miesiac do Ioaniny i szukam przyjaznej duszy w kontaktach czysto kolezenskich. pozdrawiam Tomek 33 lata
hej wszystkim...wracam do Grecji...nie mogę się już doczekać....byłam tam 2 lata,w Polsce jestem od 4..jak tam jest teraz,czy coś się pozmieniało odnośnie życia i pracy ??
niestety tak z praca coraz gorzej i zarobki juz nie takie jak kiedys
leszek napisał:
kouroupis napisał:
Witam, ja dopiero planuje wyjazd do Grecji, decyzja nieodwracalna. Troche nietypowa sytuacja, poniewaz od 5 lat mieszkam w Niemczech, tu wyszlam za maz (ZA GREKA), planujemy wrocic do jego ojczyzyny, a konkretnie do Salonik. Zbieram wszystkie informacje dotyczace Polakow mieszkajacych w Salonikach, o polskich instytucjach. Czy jest jakies polskie, albo niemieckie przedszkole w Salonikach. Wiem ze w Atenach takowe istnieje, a co z Salonikami? Pozdrawiam
Z tego co wiem to w Salonikach jest filia Szkoły Polskiej im. Zygmunta Mineyki z Aten, mieści się pod adresem:
Filia Szkoły Polskiej w Salonikach
ul. Tsimiski 78, 546-22 Saloniki
tel: 2310 288205, fax: 2310 234153
Filia ta jest od lutego 1999. Realizowany jest tam program nauczania uzupełniającego. Zajęcia odbywają się w piątki po południu, w soboty, a także w niedziele. Zapisy odbywają się na tych samych zasadach, co szkole ateńskiej.
O innych szkołach nie słyszałem
Potwierdzam.Mieszkam w Salonikach 7 lat i wiem,że innej szkoły póki co nie ma.Pozdrawiam wszystkich,ale "Saloniczan" szczególnie!